NUFFNANG Ads

Wednesday, December 31, 2008

Lagi Gadis Hilang - Fatin Norehan




Kepada kawan-kawan yang prihatin, saya minta tolong hantarkan (forward) email ini bagi membantu Pn Siti Hawa mencari anak perempuannya FATIN NORREHAN BINTI AHMAD , 15 Tahun

KEPADA SESIAPA YANG TERLIHAT REMAJA DIATAS SILA HUBUNGI PN SITI HAWA BT MOHD NOOR [H/P : 017 - 6844 503]

Bersama-samalah kita berdoa agar beliau kembali ke pangkuan keluarga yang tidak tenteram semenjak kehilangannya dari rumah pada hari Rabu, 17/12/2008.

Terima kasih di atas bantuan rakan-rakan sekelian.

Yang benar,
Asmani Mohd Ariff
Bhg Sumber Manusia
Terasaki Electric (M) Sdn Bhd


p/s Harap dapat perpanjangkan info ini dilaman blog anda jika anda ingin membantu

(Rujukan : http://9w2hmi.blogspot.com/ )

Rakan Radio Amator Perak


Wednesday, December 24, 2008

Dimana - Rabiatul Adawiyah -



Assalamualaikum.. .
Saya memohon jasa baik anda semua, sekiranya terjumpa atau terserempak dengan beliau yang bernama Rabiatul Adawiyah Bt Ngah, sila hubungi En. Ngah atau Puan Maz nah di talian 019-7186618(hp) 07-8955761(h)atau e-mailkan ke hazlan_ngah@yahoo.com secepat yang mungkin. Anda juga boleh menghubungi balai polis yang berdekatan dengan tempat anda.Beliau hilang pada 16 Dis 2008 yang lalu.

Beliau dilihat kali terakhir memakai t-shirt berwarna hitam dan berseluar jeans berwarna biru tudung putih. Pelbagai usaha telah dijalankan namun belum berhasil.

.Sekian, terima kasih.

Yg m'mnta kerjasama
Hazlan Bin Ngah
07-55556562(office)

Monday, December 22, 2008

Ham Radio Intro - Malaysia



Pameran Di Surau Merah, Parit


Tarikh Pameran : 9-12-2008
Lokasi Pameran : Surau Merah, Parit. Perak Darul RIdzuan
Op Radio yg membantu : 9W2DGG (ANAS), 9W2FTB (FAIZUL) DAN 9W2MNR (NABIL)

Saturday, December 6, 2008

Langkah sebelum dan semasa QSO

1. Memantau jaluran
* Periksa jaluran adakah sedang digunakan atau tidak
* Bilangan stesyen yang sedang berada di jalur
* Tajuk yang sedang di perbincangkan
* Penerimaan audio dan isyarat anda ketika itu.

2. Jika ingin bergabung
* Tunggu sehingga stesyen pertama menyerahkan PTT kepada stesyen yang ke dua
* Sebutkan callsign anda berserta dengan situasi anda ketika itu diantara waktu rehat stesyen pertama dengan stesyen yang ke dua.

Contoh:
PR-ABC Base standby

* Jangan sesekali menekan PTT untuk bergabung semasa ada stesyen sedang QSO
* Tunggu sehingga stesyen kedua menyerahkan PTT kepada anda.

3. Cara untuk menerima PTT

Sebutkan Callsign stesyen yang memberikan PTT kepada anda dahulu kemudian barulah anda sebutkan Callsign anda. Jika callsign rakan yang memberikan PTT kepada adalah PR-XYZ

Contoh:

PR-XYZ Base PR-ABC Base returning

Setelah anda menerima PTT, teruskan QSO anda dan pastikan PTT hendaklah di rehat kan dalam masa 3-5 saat setiap kali setelah anda bercakap dalam masa 15-20 saat. Jangan menekan PTT terlalu lama, kerana ia akan menyebabkan pancar ulang akan terhenti dan apa bila pancar ulang terhanti ia akan menggambil masa antara 30 saat untuk beroperasi semuala.

4. Cara untuk menyerahkan PTT

Apabila telah habis QSO dan anda hendak memberikan PTT kepada rakan yang seterusnya atau rakan yang menyerahkan PTT kepada anda. Anda perlu menyebutkan callsign rakan tersebut dahulu kemudian barulah anda sebutkan callsign anda. Jika callsing rakan yang hendak anda serahkan PTT itu adalah PR-XYZ

Contoh:

PR-XYZ Base PR-ABC Base standsby

Anda perlu tahu dimana kedudukan anda didalam jaluran, siapa rakan sebelum anda dan siapa rakan selepas anda supaya tidak akan ada rakan yang tertinggal atau putaran akan jadi kucar-kacir.


RUJUKAN : http://www.pradas.org.my/index.php?option=com_content&view=article&id=63:qso-dengan-cara-betul&catid=1:latest-news&Itemid=73

Sunday, November 23, 2008

Pameran RA mendapat perhatian

(9W2IPT sedang memberikan taklimat kepada Pegawai daerah Perak Tengah semasa berkunjung di Pameran tersebut)


Pameran Radio Amatur yang diadakan sempena Karnival Usahawan Kecil (IKS) Parit mendapat perhatian umum apabila mula dibuka kira-kira 10 pagi.

Pameran tersebut dikendalikan oleh Pertubuhan Penyiar Radio Amatur Perak (PARTS) diadakan di Dataran MDPT Parit yang telah dirasmikan oleh Pegawai Daerah Perak Tengah En. Hasim Bin Haji Hasan.

(Rakan-rakan RA sedang sibuk membuat persiapan pada pameran tersebut)

Sebanyak 25 industri kecil serta 6 agensi Jabatan Kerajaan mengambil bahagian pada karnival yang julong kali diadakan oleh Pusat Internet Desa (PID) Parit.

Pada keseluruhan sambutan yang diberikan adalah sederhana tetapi meriah dalam suasana cuaca yang begitu baik sehingga karnival itu ditutup kira-kira jam 4 petang oleh Ahli Parlimen Parit YB Ustaz Drs Mohd Nizar bin Zakaria.

(Sebahagian daripada rakan-rakan RA Perak yang membantu menjayakan pameran tersebut - bergambar bersama Pengerusi Parts 9W2SLJ (Pak Lop) yang duduk sebelah kiri sekali)

nota: ucapan jutaan terima kasih kepada rakan-rakan RA yang membantu menyelenggarakan pameran tersebut.

Wednesday, November 19, 2008

Kelas RAE 2008-2 anjuran PARTS

Kelas persediaan untuk RAE 2008-2 anjuran PARTS akan bermula pada 21-Nov-2008 seperti butiran di bawah:

Tempat : Rumah Wakaf PARTS, Jalan Silibin, Ipoh.
Hari : Setiap Jumaat malam Sabtu (21/11, 28/11, 05/12, 12/12)
Masa : 08.00~10.00 malam (20.00~22.00 Hrs)

Terbuka untuk semua rakan-rakan HAM terutamanya rakan-rakan SWAL yang akan menduduki peperiksaan RAE 2008-2 pada 17-Dis-2008 nanti. Selamat berjaya kepada semua calon RAE 2008-2.

sumber drp:

http://www.parts.org.my/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=65&Itemid=2

Tuesday, November 11, 2008

Perancangan Jaluran (Band Plan)

===========================================
Kadang-kadang saya agak keliru apabila ada rakan-rakan ham memberitahu tentang penggunaan saluran simplex di kawasan mereka dalam bentuk kod V, bukannya dalam nilai frekuensi. Jadi setelah saya siasat rupanya, terdapat sistem penamaan saluran yang telah ditetapkan oleh ITU dan diwartakan secara rasmi oleh SKMM. Jadual yang disertakan menunjukkan sebahagian daripada band plan yang dimaksudkan itu. Sebagai contoh, daerah Kubang Pasu, menggunakan V24. Daerah Sik pula V28. Daerah Parit Buntar, Perak guna V38 dan begitulah seterusnya.
Nota: Untuk makluman anda, soalan tentang band plan pernah keluar dalam RAE 2008-1.




Monday, November 10, 2008

Mari Mengenali Bahasa Tawau

Kata orang, bahasa itu jiwa bangsa, ada pula menilai tingkah laku seseorang dengan kata tuturnya. Tapi aku percaya satu konsep sejarah yang mengatakan… Majunya sebuah ketemadunan itu berdasarkan beberapa perkara termasuklah memiliki bahasa sendiri, tulisan sendiri. Apa kaitannya dengan tajuk aku “Bahasa Pasar Tawau??”…

Aku bukan mahu perkatakan soal ketemadunan Tawau (sebab memang mundur dari aspek pembangunannya)… tapi aku mahu memberitahu bahawa ada beberapa bahasa unik yang biasa didengar di Tawau.

Here we go…

  1. Limpas : lalu, melewati.
  2. Peggal : buat naik angin, buat marah.
  3. Baccat : buat naik angin, buat marah.
  4. Ampas : hempas.
  5. Kompek : Beg plastik
  6. Tambling : Perbuatan akrobatik terjun sungai
  7. sanggar - pisang goreng
  8. gegger - gila
  9. kumpau - berlagak
  10. Kilik : gila-gila
  11. celledak : gedik, minta puji.
  12. pengkak - tempang
  13. langgok - gaya org dari indonesia
  14. jelek: tidak cantik
  15. sinting - gila
  16. Gasak: Hantam, tumbuk
  17. starring = hero
  18. lolok = serangga
  19. keroyok = gaduh ramai
  20. kanjopang = lipas
  21. parakang = hantu
  22. Gerek = sembelih
  23. kerbek = cakar
  24. bertrep=bergaya tidak tentu pasal
  25. mangat=kependekkan perkataan semangat

Untukmengetahui lebih lanjut sila ke http://puadede.com/v1/bahasa-orang-tawau/

Mari Belajar Loghat Perlis

PERKATAAN : awat
MAKSUD : kenapa?
AYAT : Awat hang ni pelik satu macam ja…

PERKATAAN : ayaq
MAKSUD : air
AYAT : mai kita minum ayaq ais.

PERKATAAN : cheq
MAKSUD : panggilan manja utk diri sendiri atau org lain
CONTOH DIALOG:
ATOK: awat cheq jadi buat macam ni? ?(Awat awak buat mcm ni?)
CUCU: cheq pun taktau.(saya pun taktau)
???

PERKATAAN : loghat -
MAKSUD : sibuk, penyibuk
AYAT : awat yang hang dok loghat sangat nih! buat la gheja hang sendiri..

PERKATAAN : geleboq -
MAKSUD : lumpur
AYAT : ghebau Pak Din jatuh dalam geleboq kat bendang pagi tadi…

PERKATAAN : meghela -?( sebutan: me ghe la )
MAKSUD : gatai,gedik2
AYAT : awat yang hang dok meghela sangat ni?

PERKATAAN : belengaih -
MAKSUD : melekat bergetah, comot
AYAT : Ish..badan aku rasa belengaih la..nak kena pi mandi plak ni.

PERKATAAN : herot petot
MAKSUD: senget, tak teratur
AYAT : apa hang lukis ni, herot petot ja…. ~lebih kurang mcm tu la

PERKATAAN: geghek (sebutan: ge ghek)
MAKSUD: basikal
AYAT: aku pi sekolah dulu naik geghek ja.

PERKATAAN: seneghih -( sebutan: se ne ghih)
MAKSUD: selisih
AYAT: hari tu Kin seneghih dengan Kak Mimi. Tapi dia buat derrrk ja.???

PERKATAAN: ndoi
MAKSUD: buaian
AYAT: Mira sedang asyik hayun ndoi anak sedara dia.

nak tau loghat Johor?—>http://akusilentreader.blogspot.com/2008/11/tatabahasa-johor.html

http://akuadamjuni.blogspot.com/

Thursday, November 6, 2008

mari belaJar bhs sepanyol = LA FAMILIA ( KELUARGA )

PADRE ( AYAH ) = MADRE ( IBU )
HERMANO (ABANG ) = HERMANA ( KAKAK )
HIJO ( ANAK LELAKI ) = HIJA ( ANAK PEREMPUAN )
ABUELO ( ATOK ) = ABUELA ( NENEK )

TIO ( PAK CIK )= TIA ( MAK CIK )
NIETO ( CUCU LELAKI ) = NIETA ( CUCU PEREMPUAN )
PRIMO ( SEPUPU LELAKI ) = PRIMA ( SEPUPU PEREMPUAN )

SOBRINO ( ANAK BUAH LELAKI ) = SOBRINA ( ANAK BUAH PEREMPUAN )
MARIDO ( SUAMI ) = MUJER ( ISTERI )
SUEGRO ( AYAH MERTUA ) = SUEGRA ( MAK MERTUA )

CUNADO ( ABANG IPAR ) = CUNADA ( KAKAK IPAR )
YERNO ( MENANTU LELAKI ) = NUERA ( MENANTU PEREMPUAN )

Sunday, November 2, 2008

Double Zepp Antenna

Untuk panduan rakan-rakan RA seluruh, mulai minggu ini atas permintaan ramai, saya perturun rajah beberapa jenis antenna yang menjadi pilihan ramai.Insyaallah saya akan papar rajah-rajah antenna dari masa ke semasa demi untuk memenuhi cita rasa anda.

Saturday, November 1, 2008

RM 15,000 PROJEK CYCLETHON 2008

Sejumlah 10 stesen RA Negeri Perak adalah diantara 100 peserta mengambil bahagian " Projek Cyclethon 2008 di Dataran Perhimpunan SMK Iskandar Shah Parit hari ini ( 1 November 2008).

Projek tersebut buat julongkalinya anjuran SMK Iskandar Shah tersebut secara besar-besaran dan mendapat sambutan menggalakan di kalangan para pelajar serta orang awam sekitar kawasan Parit, Bota, Manjung, Batu Gajah, Ipoh dan Gopeng.

Rakan-rakan Radio Amatur (RA)juga tidak melepaskan peluang untuk ikut serta menjayakan projek tersebut yang mula dilepaskan kira-kira jam 9.00 pagi sejauh 44 km.

Ahli Parlimen Parit Ustaz Drs. Mohd Nizar bin Zakaria telah menyumbang bantuan sebanyak RM 15,000 serta melancarkan projek tersebut.Sementara 7 stesen RA Perak diakhir projek tersebut berkesempatan berkunjung ke kediaman saya dan diucapkan terima kasih diatas kesudian rakan-rakan itu.

FOTO CYCLETHON 2008 SMK ISKANDAR SHAH 2008

Monday, October 27, 2008

Mesra...... Meriah....... Raya Parts

Mesra... Meriah... begitulah yang dapat ditafsirkan pada majlis Jamuan Raya Aidulfitri 1429H anjuran Pertubuhan Penyiar Radio Amatur Perak (Parts) tengah hari tadi (27 Oktober 2008)

Majlis tersebut berlangsung di Wakaf Parts (jalan Slibin, Ipoh) dihadiri lebih 60 stesen RA seluruh negeri Perak.
Sebelum majlis tersebut bermula, rakan-rakan RA terus berQSO di daratan secara berkumpulan seolah - olah sebuah keluarga yang melepaskan berkerinduan antara satu sama lain yang di selangseli dengan ketawa dan tersenyum lebar.

Pengerusi Parts, Pak Lop ( Redzuan Bin Jamaluddin - [9w2SLJ] ) telah berucap dan memula kan majlis jamuan tersebut.

Hidangan yang disajikan termasuk nasi, lemang, ketupat dan berjenis-jenis masakan dan kuih muih ada disediakan.
Sempena dengan majlis tersebut sekumpulan rakan-rakan RA (yang diketuai oleh Pak Naim 9W2NIM) yang baru sahaja memperolehi AA daripada MCMC meraikan "Sifu"pak Lop dan menyampaikan tanda mata diatas kejayaan beliau membimbing dan memberi latihan kepada para pelajar dibawah seliaannya sehingga memperoleh kejayaan yang cemerlang.
(Anak didik Sifu Pak Lop yang meraih kejayaan RAE lalu)

Saya bagi pihak rakan-rakan tersebut merakamkan setinggi-tinggi perhargaan dan terima kasih kami kepada SIFU "Pak Lop" justeru " JASA MU TETAP DI KENANG KE AKHIR HAYAT"

Sunday, October 19, 2008

Utara dan Tengah Jalin Ikatan


Sejumlah 17 buah Jalopy rakan-rakan RA dari Wilayah Taiping- Parit Buntar-Pulau Pinang telah menyertai Konvoi Jalinan Ikatan Mesra Utara dan Tengah (Kuala Kangsar) Negeri Perak pada tengah hari semalam (19hb Oktober 2008).

Konvoi tersebut diketuai oleh Dato' Megat disertai kira-kira 30 stesen serta 20 penggiring di kediaman 9W2KLA (kak Lela) dan RKK (pak Pian) di Kampung Sayong, Kuala Kangsar.


Majlis Ramah mesra yang menjalin dua ikatan mesra berjalan selama kira-kira 3 jam dan konvoi tersebut tamat kunjungan mereka ke Wilayah Tengah Negeri Perak itu ke Tapak Perkelahan Lenggong untuk bersantai dan istirihat.

Thursday, October 16, 2008

Cara Setting Radio ICOM V2200/V8000

Untuk panduan rakan yang belum berkemahiran memasukan Frenkuensi Baru ke dalam Mobil Rig jenis ICOM V8000/V2200
Langkah-Langkah Memasukan Frenkuensi Repeter
Setting Guna ptt
1. Tekan VFO
2. Tekan Ent C
3. Taip Frekuensi yang dikehendaki
4. Untuk Masukan minus (-)
- tekan 7
- tekan Function
- tekan 7
Untuk Masukan Plus (+)
- tekan 8
- tekan Function
- tekan 8
5. Masukan tone dan Minus (Cth - 600)
Tekan Set B (berulang kali sehingga jumpa tone dan minus yang dikehendaki)
Untuk dapat tone/minus yang betul -tekan anak panah turun naik
Bila dah dapat tekan ptt
6. Untuk masukan Frenkuesi dalam no memory
(sebelum ini anda telah mengenalpasti no yang kosong)
Tekan : Function
Tekan : Clr A
Tekan : Pilih Memory (guna turun naik/pusing tombol)
Tekan : Function
Tekan : Clr A (selama 3 second - sehingga bunyi 'bib' 2 X)
Akhir sekali tekan MR/Call

Langkah-Langkah Memasukan Frenkuensi SimpleksSetting Guna ptt1. Tekan VFO2. Tekan Ent C3. Taip Frekuensi yang dikehendaki
4. Tone/Minus tak perlu set5. Untuk masukan Frenkuesi dalam no memory(sebelum ini anda telah mengenalpasti no yang kosong)Tekan : FunctionTekan : Clr ATekan : Pilih Memory (guna turun naik/pusing tombol)Tekan : FunctionTekan : Clr A (selama 3 second - sehingga bunyi 'bib' 2 X)Akhir sekali tekan MR/Call


Di harap dapat membantu rakan -rakan
panduan : oleh SU
Kelab Komunikasi Radio Amatur Bachok Kelantan

Sunday, October 12, 2008

KUNJUNGAN RAKAN-RAKAN RA


Sekali lagi saya mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakan RA Perak yang sudi mengunjungi kediaman saya untuk berhari raya pada 12 Oktober 2008.

Dengan kehadiran rakan-rakan itu termaktublah silatulrahim kita yang berpanjangan lagi mesra untuk itu salam keluarga saya untuk keluarga anda.

Friday, October 10, 2008

TERKINI

RAE 2008-2 PDF Print E-mail
CYBERJAYA October 9, 2008 - The SKMM (MCMC) will be conducting the second Radio Amateur Examination (RAE) for the year 2008 on December 17, 2008 (Wednesday) at 2 pm, at regional exam centers nationwide.

Registration period for this exam opens today until October 24, 2008 (Friday).

Please visit www.skmm.gov.my/ViewWhatIsNew.asp?cc=30991764&winrid=56653995 for more details.

Thursday, October 9, 2008

Rakan Radio Amatur Perak

Diatas permintaan rakan-rakan RA Perak, di sini saya masukan semula foto rakan-rakan Radio Amatur (yang sebelah kanan tu) untuk dilihat secara lebih jelas (zoom) dengan mengklik foto-foto yang berkenaan - selamat maju jaya.

Monday, October 6, 2008

BERITA MUTAKHIR

Malam tadi vee99 (di ruang Udara Negeri Perak Darul Ridzuan) bersamaan 6 Syawal 1429 telah mengadakan check net yang dikendalikan saya sendiri.

Sebanyak 26 stesen mengambil bahagian dan saya mengucapkan berbanyak terima kasih diatas kerjasama daripada rakan-rakan sehingga check net sempena Aidulfitri itu dapat dilaksanakan dengan sempurna.

Saya juga mohon maaf kerana masih ada rakan-rakan yang ingin menyertai tidak dapat ikut serta kerana waktu yang terbatas. Insyaallah dapat dipertemukan semula di lain waktu dalam check net yang lain.

Stesen yang mengambil bahagian itu adalah seperti berikut;

1. 9w2 ????? (audionya tidak dapat dihubungi selepas check in) 2. 9w2FTB, 3. Swl CJS 4. 9w2KAA, 5. 9w2NIM, 6. swl TOR, 7. 9w2SUF, 8. 9w2SDM, 9.9w2HMI, 10.swl MON, 11. 9w2PIZ, 12. 9w2MEF, 13.9w2ZAE, 14.swl ULA, 15.9w2PHJ, 16. swlXNX 17. 9w2JOI, 18.9w2HKR, 19.swl MUZ, 20. 9w2MPB, 21.9w2DJJ, 22.9w2VHH, 23. 9w2COR, 24. 9w2OTH, 25 9w2SBD, 26.9w2DFA.

(* sekiranya terdapat nama anda tercicir dalam senarai check net ini dapat kiranya anda menghubungi saya untuk diperbetulkan dan terima kasih kepada pak Rosli (9W2TGA) yang telah memberi penjelasan- harap maaf)

Saya mohon maaf sekira terdapat kesalahan, tersasul kata atau terlanjur bahasa semasa menjadi net controler sekali lagi saya pohon maaf,
Yang Baik itu daripada Allah yang tidak sempurna itu datangnya dari diri saya sendiri
Selamat Hari Raya AidulFitri 1429H

Sunday, October 5, 2008

RAYA .. RAYA...RAYA



Sambutan hari lebaran Aidulfitri 1429H, suatu hari yang penuh bermakna lagi gemilang buat saya seisi keluarga.
pada tahun inilah saya mempunyai kawan-kawan yang bertambah, sejak saya menceburi dunia Radio Amatur di Negeri Perak.

Sambutan Aidulfitri kali ini lebih meriah lagi apabila Presiden PRADAS Pak Z, turut sama turun padang menemui rakan-rakan RA Perak.
Ini diikuti pula dengan kehadiran Kak Mas (yang sering kita dengar audionya di jaluran Pradas) bersama suami yang tersayang dan harmoni.

Kehadiran mereka pada raya ke 2 itu disambut oleh rakan-rakan RA Perak di kediaman 9W2OOB (Pak Alang) di Kg. Tanjung Belanja, Perak.

Sementara itu satu lagi rombongan RA Kuala Kangsar dan Ipoh mengunjung kediaman saya yang disertai oleh beberapa stesen yang ikut serta.

Rombongan yang julong kalinya itu diketuai oleh 9W2PHJ tiba ditempat kejadian kira-kira jam 8.00 malam dan ini merupakan stesen ke 14 (kediaman saya) sepanjangan lawatan tersebut ( dimaklumkan lawatan terakhir mereka pada malam itu di kediaman 9W2KLA (kak Lela) di Kuala Kangsar) stesen yang ke 15.

Saya bersama keluarga mengucapkan jutaan terima kasih diatas kesudian rakan-rakan RA Kuala Kangsar dan Ipoh menghadiri majlis terbuka/rumah terbuka yang saya adakan tempuh hari.

Saya akhiri dengan Salam keluarga untuk keluarga..

Thursday, October 2, 2008

SEDANG DI BURU ??


Kereta ini sedang di buru oleh orang ramai kerana kereta inilah buat julong kalinya di Malaysia mengguna plet callsign RA.

Kereta ini terus menarik perhatian kemana sahaja kereta ini berada di serata negeri di Semenanjung Malaysia...........

Adakah ianya menarik ?? terserah pada pandangan dan pendapat anda...

(Jenaka Bulan Raya....jangan marahhhh..nanti kena jual !!!)

AHLI JAWATANKUASA / COUNCIL PARTs 2007~2009


Pengerusi : Redzuan Bin Jamaluddin [9w2SLJ]
(012-5187580)
e-mail: 9w2slj@parts.org.myThis e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

Naib Pengerusi : Mohd Noor Bin Abdul Aziz [9M2MRL]
e-mail: 9m2mrl@parts.org.myThis e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it


Setiausaha : Mahadi Bin Yahya [9W2PHE]
(012-5157424)
e-mail: su@parts.org.myThis e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

Penolong Setiausaha : Mohd Zaki Bin Mat Shariff [9W2ZZR]
e-mail: 9w2zzr@parts.org.myThis e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

Bendahari : Haji Mustafakamal Bin Ismail [9W2GGR]
e-mail: bendahari@parts.org.myThis e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

Sunday, September 28, 2008

Majlis Berbuka Puasa Parts


(gambar atas - sebahagian daripada para hadirin yang menghadiri majlis tersebut)

Suatu majlis berbuka puasa, membaca yasin, solat magrib, isya' dan solat sunat tarawikh anjuran Pertubuhan Penyiar Radio Amatur Perak telah diadakan baru-baru ini di rumah wakaf PARTS, jalan Maxwell Ipoh.

Ramai dikalangan ahli Parts serta pengamal RA di Perak turut ikut sama bagi memeriah majlis tersebut yang di ketua oleh 9W2SLJ.

Tuesday, September 23, 2008

GELAGAT WAN CACING


Dikalangan rakan-rakan RA Perak khasnya, sudah tidak asing lagi dengan Wan Cacing - malah namanya sudah digezet sebagai ahli PRADAS.

Apa yang menarik tentang Wan Cacing?

*gambar kiri:
Heyy lu mau apa ahhh? mau order cacing ka atau cendawannn...."

Dimana sahaja dia berada sudah pasti mereka yang menghampiri - keras perut - gelihati- akan ketawa terbahak-bahak kerana telatahnya yang bersahaja " berpenyakit Melatah ".


Kalau anda kesepian - monyok? panggil sahaja Wan Cacing - sudah pasti bertukar riuh rendah......dimana-mana sahaja dan di majlis apa-apa pun bila adanya Wan Cacing pasti menarik perhatian...

*gambar kiri;

" alaaaaa.....ngantuk ley....tak cukup tido laa...bersahur... bersahur jugak......... "


Melatahnya ada gaya - ada rupa - ada sifat-sifat ganas - ganas?- apabila ada kekawan yang melatahkannya menyuruh memukul....menumbuk? menampar ? (tapi semua dilakukan secara tidak sengaja dan
tidak memudharatkan sesiapa).

Dia juga sanggup berbuat apa sahaja sewaktu melatah hatta bercium sekalipun..hheheeee ni yang membuat orang-orang tertentu terutama YL takut menghampirinya dan lari.....


*gambar kanan:
Cuba anda fikir dan tenung lama-lama foto kanan ni... rupa siapakah dia ?..........

Begitulah sedikit sebanyak yang saya kenali Wan Cacing atau nama dalam kad pengenalan Wan Mohammed Zafuan bin Osman - masih belum berumah tangga dan sekarang bertugas sebagai Pegawai Penyelidik (R&D) pusat perusahaan Cendawan di Parit, Perak. callsign bagi Wan Cacing = SwL CJS

Monday, September 22, 2008

Kayuhan di Bandaraya Ipoh


Empunya diri berpeluang bertemu dengan rakan-rakan RA di Perak yang kini aktif berbasikal di sekitar Bandaraya Ipoh pada waktu malam. Aktiviti sebegini diadakan setiap malam pada hari Jumaat dan Sabtu.

Bermula di Restoran Ehsan, Ampang semalam, mereka bergerak sejauh 31km di sekitar Bandaraya Ipoh. Tahniah kerana berjaya menghadapi segala cabaran di sepanjang perjalanan.

Mana-mana rakan yang ingin menyertai Kayuhan di Bandaraya Ipoh ini bolehlah ke lokasi yang dimaksudkan di atas pada hari Jumaat dan Sabtu yang akan datang.

(dari blog kk yong untuk dikongsi bersama)

JADIKAN TELADAN


Kepada rakan-rakan ham dalam negeri atau luar negeri yang balik dgn kotak besi & kuda besi berhati-hati di musim perayaan jadilah pemandu berhemah...sayangi lah nyawa keluarga anda semoga dapat menyambut 1 shawal dgn sanak saudara di kampong halaman.......

(dari Blog Rakan untuk dikongsi bersama...menjelang hari raya)

Saturday, September 20, 2008

AKAD NIKAH TAHUN 3000 ?


Adakah ini akan terjadi majlis/lafaz akad nikah pada tahun 3000 apabila 90% YL mempunyai hak dan kuasa dalam RA?

Wednesday, September 17, 2008

Download



Dari Blog

9W2VVH (EX-9W6VH)

------------------------------------------------------------------------------------------

Bagaimana Menggunakan Pengulang (Repeater).


Pengulang adalah menyerupai satu stesyen yang tidak mempunyai operator, selalunya terletak di tempat yang TINGGI seperti atas bukit atau bangunan tinggi. Kebiasaannya pengulang di tempatkan di satu kawasan yang TINGGI. Pengulang berfungsi memancar semula isyarat lemah atau kuat dari Pemancar Radio Bimbit (Walkie Talkie / Handie Talkie)atau pemancar dari kenderaan (Mobile) kepada kawasan yang lebih LUAS
dan JAUH dari kebiasaannya tanpa menggunakan p
engulang. Malahan isyarat dari Pemancar kenderaan yang sedang bergerak (Mobile) lebih mantap dari biasa tanpa pengulang.

Pengulang terdiri dari PENERIMA (RX / Input) dan PEMANCAR (TX /OUTPUT) berserta beberapa peralatan kawalan dan penapis atau dikenali sebagai "DUPLEXER". Dengan bantuan penapis ( Low / High Pass Fillter), membolehkan ia berfungsi memancar dan menerima dalam masa yang sama. Berbeza dengan komunikasi biasa dilakukan seperti diantara dua stesyen (Simplex) yang hanya menggunakan satu frekuensi sebagai penerima dan memancar dalam frekuensi yang sama. Pengulang 2 meter Radio Amatur
mempunyai Frekuensi Menerima (Input Frequency) 600 kHz lebih rendah dari Frekuensi Memancar (Output Frequency).

Untuk mengguna atau memasuki pengulang, pastikan anda Pemancar Terima (Transceiver) anda berada dalam Frekuensi dan konfigurasi yang betul,kemudian anda umumkan "9W2BBA di frekuensi" (9W2BBA on frequency) atau "9W2BBA bersedia untuk panggilan" (9W2BBA standing by for a call). JANGAN umumkan "9W2BBA mendengar" (9W2BBA listening) serta lepaskan butang PTT (Push to Talk) dan berharap seseorang akan memanggil anda.
Anda sebenarnya mengumumkan 'anda hanya mendengar' (monitor) dan tidak menunjukan keinginan untuk berkomunikasi (QSO).

Jika konfigurasi anda betul pengulang akan memancar isyarat anda. Jika tiada jawapan ia hanya meningalkan bunyi pembawa gelombang (Carrier), senyap selepas beberapa ketika.

Adalah penting anda memantau atau mendengar di pengulang, memancar serta mengumukan apa-apa maklumat atau isyarat akan boleh didengar, mungkin anda atau orang lain. Anda tidak mungkin mendengar dari stesyen yang sedang bergerak secara terus, memberikan status isyarat (Signal Report) adalah cara yang amat baik untuk diperaktikan. Laporan status isyarat (Signal Report) adalah terhad kepada anggaran berapa kuat pancaran Stesyen yang sedang bergerak diterima di Penerima Pengulang (Input Repeater) bukan isyarat di radio penerima anda. Ada tiga peringkat yang selalunya kedengaran: PERTAMA 'SENYAP' tiada langsung kedengaran bunyi kebisingan (Noise) pada latar belakang. KEDUA 'KEBISINGAN HALUS' (Smooth Noise) seperti hanya sedikit bunyi bising "HISS" dalam isyarat. KETIGA "KEBISNGAN KASAR" (Rough Noise)
amat sukar difahami kerana kebisingan latarbelkang yang tinggi, seperti 'Crackling' atau terputus dengan bunyi gangguan.

Sesekali mendengar melalui Frekuensi Penerima (Input frequency)pengulang semasa sedang berkomunikasi di pengulang adalah idea yang baik, tujuannya adalah untuk memeriksa samada stesyen tersebut boleh didengar tanpa bantuan pengulang jika ia berdekatan. Adalah tidak baik untuk memperaktikan berkomunikasi menggunakan pengulang bila komunikasi secara terus (Simplex) boleh dibuat. Berpindahlah (QSY) ke
frekuensi simpleks (Simplex) dan biarkan pengulang terbuka kepada panggilan kecemasan atau stesyen yang jauh untuk menggunakannya.

Setiap pengulang adalah dikongsi oleh banyak operator atau stesyen,jadi setiap komunikasi atau percakapan itu hendaklah setiasa pendek dan padat (KISS - Keep It Short and Simple). Lebih bersesuaian bercakap untuk jangka masa tidak lebih dari dua hingga tiga minit dan berhenti atau biarkan Pengulang kosong (Pau
se) dalam satu atau dua saat diantara dua stesyen sebelum mengambil PTT, tindakan ini adalah bertujuan untuk memberi ruang kepada mana-mana stesyen atau operator untuk membuat panggilan masuk (Break-In) atau kecemasn. Setiap pengulang mempunyai ciri "characteristics" tersendiri penggunanya:- cara terbaik yang harus dipatuhi ialah: "Dengar dengan baik sebelum memancar transmisi".

INGAT!!! Perlu Ingat' agar tidak menjerit atau tinggi suara kepada PTT dan kedudukan hendaklah dalam jarak yang betul diantara mulut dan PTT, untuk kualiti audio yang bagus kepada penerima. Seorang operator yang bijak sentiasa menguji kualiti audionya semasa ke udara.

Menggunakan KUASA PANCARAN TINGGI tidak banyak membantu sebenarnya. INGAT tidak kira berapa tinggi atau rendah kuasa yang memasuki pengulang, kuasa yang keluar (Pancaran) tetap pada tahap yang sama seperti yang telah ditetapkan untuk pancaran pengulang tersebut. KUASA PANCARAN TINGGI juga boleh menyebabkan kekerapan berlaku kepada lain-lain pengulang yang berdekatan. Gunakan kuasa hanya pada tahap yang bersesuaian kepada pengulang yang anda rasa bersesuaian dengan lokasi anda. Ingat!! bila membuat pancaran kepada "Satellites" anda berhubung melalui pengulang yang telah dikonfigurasikan supaya tutup secara otomatik apabila terlebih penerimaan kuasa pancaran masuk.Dalam semua perkara mengenai pengulang menggunakan kuasa pancaran yang bersesuaian sudah mencukupi untuk mengujudkan satu komunikasi yang
berkualiti.


(drp: Blog Rakan untuk perkongsian bersama)











There was an error in this gadget

Pengiklanan